Videofilms van Ivonne

Videofilms

Inleiding

Ik heb heel wat jaren videofilms gemaakt, alleen of samen met anderen. Op het ogenblik ben ik bezig met een film over Jos van Rijt, voornamelijk bedoeld voor privégebruik voor en door Jos. Toch wil ik hier een korte impressie plaatsen. Om te laten zien waar ik mee bezig ben, maar vooral om te laten zien dat Jos een bijzonder mens is. Jos heeft terminale Endocriene kanker. Een aggressieve vorm van kanker, die op dit ogenblik enigszins wordt afgeremd door een experimentele therapie in Rotterdam.
Jos moest zich na de mededeling van de oncoloog natuurlijk even herpakken, maar besloot kort daarna te blijven doorgaan met hardlopen. Kijk en luister naar Jos tijdens de Februariloop 2012 in Bennekom.


 

Overzicht van een aantal films

De smerige streken van Tijl Uilenspiegel

Kruidendokter Willem van de Moosdijk was in de zestiger jaren een bekende Brabander. Omgeving Casteren had hij zijn illustere praktijk. In het programma Voor de vuist weg van Willem Duys werd zijn praktijk aan de kaak gesteld, Vanaf dat moment ging het bergafwaarts met de praktijk, en werd hij van zwendel beschuldigd. Willem deed toen iets doms, hij beroofde een geldloper, en nam een miljoen gulden. Waar bleef het geld? Hoe ging het allemaal?

Allemaal in één bed

Karin is lange tijd ziek geweest. Ze leed aan MPS, het Meervoudig Persoonlijkheids Syndroom. Ze heeft er uiteindelijk, samen met haar man Riny, 8 jaar over gedaan om daarvan te genezen. Karin is hierdoor wel een ervaringsdeskundige geworden. Zij heeft het, samen met Riny, aangedurft om een jongen in huis te nemen met dezelfde ziekteverschijnselen. Een moedig verhaal van een flinke vrouw.

Chatmate

Een korte speelfilm met in de hoofdrol Melvin, onze oudste kleinzoon. Melvin haalt al chattend gevaarlijke dingen uit!

Daar was dus niets meer lichtgekleurd

Twee mannen houden al vele jaren van elkaar en delen lief en leed samen. Dan wordt een van beide mannen ziek. Hoe gaan zij hiermee om? Deze film heb ik samen met Gerda Zwaanswijk gemaakt.

Ingrid

Liefste Ingrid,
Je was toen volmaakt gelukkig
tot je er opeens even niet was.
Je streelde me nog,
het bleek je laatste groet
en tevens afscheid
Joop

De film gaat over het verdriet dat ontstaat wanneer de moeder van een jong gezin, maar ook je liefste maatje komt te overlijden. Wat gebeurt er dan allemaal, en hoe moet je verder. Hoe bijzonder was Ingrid voor haar omgeving, en is ze misschien nog steeds heel bijzonder?

Dansen is mijn leven

Jennifer Roders (tante Jenny voor haar leerlingen) was een begenadigd balletdanseres, kort na de 2e wereldoorlog. Later had zij haar eigen balletschool in Bussum.
Toen zij al in een verzorgingstehuis werd verpleegd, ruimde familie haar huis op. Dat leverde zo'n schat aan informatie op over haar bewogen leven, dat het idee voor een documentaire was geboren. Kijk en geniet mee van deze balletfilm, met veel grote namen.

Leven van de liefde

Samen met een aantal leden van een internetclub (Ab Schuurman, Maico Keurhorst en Marty Walters) maakte ik een documentaire over armoede in Nederland. De film duurt 16 minuten, en toont een indringend portret van een gezin dat er alles aan doet om een zo gewoon mogelijk leven te blijven leiden.

Het was een fijne vent

Paleis Soestdijk heeft niet langer de status van Koninklijk Paleis, vanaf de dag dat Prins Bernhard vertrok naar zijn laatste rustplaats. Een verslag van het afscheid van Z.K.H. Prins Bernhard bij het Paleis op 5 december 2004. Een film van Peter Dörr en Ivonne Wierink.

Als indianen door de Leidsestraat

Op zoek was ik naar oud-artiesten, die kunnen vertellen over de eerste televisie-ervaringen. Ik kreeg bij dit project onmisbare hulp van Peter van Zwam, een oud-DJ die veel met artiesten te maken heeft gehad, en gelukkig over veel materiaal beschikt.
Deelnemers zijn Theo Ordeman, Joop de Roo, Greetje Kauffeld, Ad van der Gein, Ado Broodboom en Ria Alberti. Zonder hun openhartige en onmisbare verhalen over televisiemaken en optreden "toen" was de film niet geworden wat hij nu is. De film is een document geworden over de televisie in de 50- er en de 60-er jaren.

Boerenkool met worst

Een korte speelfilm over een niet-verwerkt oorlogs trauma.

Sarah

Een klein meisje, Sarah, komt te overlijden. Het is een bijzonder meisje, dat opgroeit in liefde. Hoe blijf je als gezin achter na zo'n gezinsdrama. De ouders vertellen. We zien beelden van de kleine blonde Sarah. En we zien haar broertje Bram, die er niet over praat, maar het verdriet op zijn eigen manier verwerkt.

Herinneringen

Willie Jacobs heeft in 2010 grote zorgen. Zijn moeder, Sientje, is overleden op 4 juni 2009. De gemeente had al eerder bepaald dat de woonrechten die rusten op het Berkenhuisje zouden vervallen wanneer Sientje zou komen te overlijden. Naast het verdriet om zijn overleden moeder was er dus direct de zorg, hoe behouden we het Berkenhuisje in de Genneper parken en zorgen we ervoor dat het niet gesloopt gaat worden. Willies vader Pierre Jacobs was een kunstschilder met grote regionale bekendheid. Zijn atelier, waar hij naast dat hij er zijn prachtige schilderijen maakte, ook heel veel mensen uit Eindhoven en wijde omgeving ontving, maakt deel uit van het Berkenhuisje. In Eindhoven en omgeving is er dan ook veel verontwaardiging over het feit dat de gemeente nu tot sloop over wil gaan. De film zoomt in op het persoonlijke verhaal van Willie. Wat maakt het huisje voor hem zo onvervangbaar?


© 2006-2011 www.mijn-eigen-website.nl