Ervaringen stockfotografie

Stockfotografie


Lees hieronder lekker door, maar allereerst...

Wil je meer weten over stockfotografie? Wil je overleggen met andere stockfotografen? Wil je starten, maar weet je niet goed hoe?
Neem eens een kijkje op de club voor professionele stockfotografen (Nederlandstalig), waar een klein groepje zeer enthousiaste fotografen aanwezig is, die je graag op weg helpen!

Wat is stockfotografie?

Stockfotografie is een manier om geld te verdienen met fotografie. Dit geld verdienen is weggelegd voor de professionele fotograaf en voor de betere amateurfotograaf.
Over de hele wereld verdeeld zijn grote organisaties, stockbureaus, die enorme databases hebben, gevuld met (stock)foto's. Die databases worden gevuld door stockfotografen. Stockfoto's kunnen van zeer uiteenlopende onderwerpen zijn. Zo is er bv. reisfotografie, productfotografie, modelfotografie, kortom, Een stockfoto kan dus van alles zijn. Een kenmerk van een stockfoto is dat deze veelzijdig te gebruiken is, dus niet te specifiek. Een stapeltje speelgoedblokken kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Als speelgoed, als concept voor een bouwwerk of een bouwplaats, als chaos, kortom, een veelzijdig onderwerp dus. Een prachtig glooiend landschap met mooie wolkenlucht en groene heuvels kan overal zijn, en wordt door kopers ook als zodanig gebruikt. Zet een kerkje in dat landschap, en de foto wordt al iets meer specifiek. Overigens nog steeds bruikbaar. Maar het lege landschap zal waarschijnlijk vaker verkopen dan die met het kerkje. Niet onbelangrijk is ook het kiezen van de juiste (Engelse) keywords voor je foto. Deze zet je meteen IN je foto met je fotobewerkingssoftware, zodat je dat maar eenmalig hoeft te doen. Bij het uploaden kijkt de software van het stockbureau of de zgn. "IPTC" gegevens (naam, beschrijving en keywords) zijn ingevuld. Deze worden dan automatisch in de juiste velden in de database geplaatst.

Wat zijn stockbureaus en hoe werken ze?

Stockbureaus zijn dus organisaties, internationaal (meestal), die enorme databases beheren. Je hebt algemene bureaus, die van alle markten thuis zijn, maar ook gespecificeerde bureaus, die bijvoorbeeld alleen reisfotografie of alleen voedsel verkopen. Met deze specifieke bureaus heb ik geen ervaring. Mijn ervaring geldt voornamelijk de meer algemene bureaus. Een uitzondering hierop vormt misschien de Nationale Beeldbank, hierover later meer.
Elk bureau werkt anders, maar één ding hebben ze allemaal gemeen, elke foto die wordt aangeboden wordt gekeurd door de zgn. reviewer. Die bepaalt of een foto wel of niet wordt toegelaten tot de database. Verder zal elke reviewer kijken of er herkenbare personen op een foto staan. De foto wordt op 100% bekeken. Is een persoon herkenbaar, dan wordt er gekeken of er een modelrelease (een getekende verklaring van de herkenbare persoon) bij de foto is gevoegd. Zonder die verklaring heeft uploaden geen zin. Daar is een uitzondering op, dat zijn editorial foto's. Denk aan een volle markt, of een evenement zoals de intocht van Sinterklaas. Als een foto editorial is, dan moet dat worden aangegeven. De reviwers beoordeelt of de foto daaraan voldoet.
Als je foto's in de database staan, dan kunnen de klanten, zoals webdesigners, redacties van kranten en tijdschriften, ontwerpers van kaarten en reclamemakers hun keuze maken. De opbrengst verschilt weer erg van het soort bureau, en van het soort contract dat de koper met het stockbureau heeft. Soms ook van het formaat dat de koper afneemt, is het een webplaatje of wil hij de foto full size hebben. Ik zal hieronder proberen om per bureau mijn ervaringen te vertellen.

Shutterstock

De absolute topper qua verkopen is voor elke stockfotograaf is Shutterstock. Daar is altijd heel veel discussie over, omdat de foto's voor heel kleine bedragen worden verkocht. Totdat je 500 dollar daar hebt verdient, verdien je met elke download van een foto slechts 0,25. Daarna ga je 0,32 cent verdienen, en zo zijn er nog wel wat stapjes. Dit gaat door tot 0,38 cent. Nog steeds niet veel dus, maar realiseer je dat er over de hele wereld een enorm aantal foto's wordt verhandeld, en er dus ook een enorme behoefte is aan stockfoto's. En dat gaat om allerlei foto's. Er is een tijd geweest dat iedereen begon met zijn huisdier te fotograferen, die vervolgens werden geweigerd bij Shutterstock, omdat ze er al teveel van hadden. Dat gebeurt al niet meer, omdat ook Shutterstock ziet dat er behoefte aan is. Blader al de bladen in de wachtkamer bij de dierenarts maar eens door! De behoefte is enorm, en dus de omzet bij Shutterstock ook. En ja, dat zijn dan kleine prijzen, maar who cares, de tellertjes lopen prima daar!
In het begin zijn ze lastig, je moet een toelatingsexamen doen met 10 foto's. Van die 10 foto's moeten er zeven worden goedgekeurd, dan ben je binnen. Het lukt niet veel fotografen om meteen binnen te komen, en als je niet doorbent, dan moet je een hele maand wachten voordat je het weer mag proberen, en dat kan heel frusterend zijn. Maar het is beslist de moeite waard om het te proberen, en geef niet op, uiteindelijk word je beloond!

Hieronder verschijnen mijn laatst geuploade bestanden bij Shutterstock, en mijn meest populaire foto's daar. Het duurt even, want ik heb daar inmiddels zo'n enorm portfolio opgebouwd dat dit kennelijk niet sneller kan werken. Dus als je even geduld hebt ...?

My latest images for sale at Shutterstock:

My most popular images for sale at Shutterstock:


Dreamstime

Dreamstime is voor mij een stockbureau van het eerste uur. Ik heb daar veel minder verkopen, gemiddeld 15 per dag, maar wel verkopen die gemiddeld een dollar per download opleveren. Er is een uploadbeperking wat betreft het aantal. Het aantal te uploaden foto's per week hangt samen met de acceptatie-ratio, dus het percentage goedgekeurde foto's dat wordt doorgelaten.
Mijn ervaring is dat het lastig is om foto's binnen te krijgen. Vaak krijg je een weigering met als reden "we hebben je foto bekeken en het is niet helemaal wat we zoeken", of, wanneer je er meer hebt uit een serie, dat ze bij de 2e foto al zeggen dat het teveel dezelfde foto's zijn, ook al is het een totaal andere foto. Ik upload steeds minder, omdat ik een acceptatiepercentage heb van meer dan 80%, en dat ook graag wil halen. Je brengt jezelf schade aan als je alles in het wilde weg upload. Even een voorbeeld, ik upload gemiddeld 100 nieuwe foto's in de week bij Shutterstock , en daarvan maar 25 bij Dreamstime. En dan nog...
Qua verdiensten staat Dreamstime bij mij op de 3e plaats, en dat is dus daarmee tevens de reden dat ik hem hier uitgebreid behandel. Uploaden gaat eenvoudig, daarvoor gebruik ik FTP. Hieronder kun je op het plaatje klikken om mijn foto's bij Dreamstime te zien.

Istockphoto

Istockphoto is een heel sterkte 2e wat verdiensten betreft. Het is een lastige om binnen te komen. Ook Istock wil zien dat je veelzijdig bent, ook hier geldt, zoveel mogelijk verschillende foto's uploaden als test. Om bij Istock te beginnen moet je eerst een soort online training volgen. In die training leggen zij uit wat wel en wat niet verkoopt (en dus wat wel en wat niet wordt doorgelaten door de reviewer). Daarna word je een soort examen afgenomen. Ben je daarvoor geslaagd, dan mag je pas een aantal foto's als test uploaden (of video, of geluid, of illustraties).
Ze zijn streng. Shutterstock kijkt minder naar of iets goed verkoopt in de eerste test (let meer op de technische volkomenheid en de veelzijdigheid), maar Istock kijkt daar wel naar. En ook Istock zoomt 100% in op je foto. Is er een foto goedgekeurd, dan is die vast binnen. Lukt het je een paar keer niet om binnen te komen, dan loopt de wachttijd steeds langer op, tot maanden aan toe. Dus ook hier geldt, upload hier je allerbeste foto's.
Ben je eenmaal binnen, dan loop je, net als bij Dreamstime, tegen een uploadlimiet per week aan. Dit is de frustratie van bijna alle fotografen bij Istock, want dat zijn er niet veel. Ik mag er nu 24 per week, en dat heb ik "verdiend" door er behoorlijk te verkopen. Je begint dus met nog minder.
De verdiensten zijn hier net als bij Dreamstime variabel, dat kan ook 5 dollar per download zijn. Of, ook hier, een Extended license, die meestal rond de 16 dollar oplevert.
Maar de reviewers zijn en blijven streng, ze vinden vaak ruwe randjes, dode pixels of erger in je foto's, die je zelf met de beste wil van de wereld niet kan vinden. Je kunt dus lang niet elke weigering voor zijn. Ik was in het begin al blij als ik er de helft binnenkreeg, dat is inmiddels een stuk beter geworden. Ik zeg altijd, ik heb leren fotograferen door aan stockfotografie te doen. Als je een foto maakt, dan hoor je de reviewers al door elkaar heen praten ...


www.istockphoto.com

123RF

Ik ben er niet zeker van, maar het zou heel goed kunnen dat dit het oudste bureau is van wat ik hier noem. Uploaden is eenvoudig, ik doe dat met FTP. Ik wil je wel waarschuwen voor de snelheid van het uploaden, 123RF knijpt de snelheid van de upload enorm, ik heb een glasvezelverbinding, maar in FTP kom ik met 123RF niet hoger dan ca. 40 kbps. Ik zet 123RF vaak 's nachts aan als ik meer dan 100 foto's upload. Zijn zijn niet zo moeilijk met acceptatie, maar accepteren relatief weinig buitenfoto's. Die moeten wel heel erg goed zijn willen ze binnenkomen. Studiofoto's gaan er eigenlijk altijd wel doorheen. Het is wel een oud stockbureau, maar zeker geen grote speler op de markt. Voor mij is dit bureau maandelijks goed voor ca. 150 dollar, en dat is voor mij zeker de moeite van het uploaden, ook al is de snelheid hinderlijk. Realiseer je wel dat ik bijna 15.000 foto's online heb staan. Het gaat in het begin dus een stuk langzamer. Verdiensten per foto is gemiddeld, veel 36 cents-foto's. Als je de grote bureaus al hebt en je zoekt nog wat bureaus, dan is dit zeker een aanrader om erbij te nemen als kleiner bureau.

Stock Photos from 123RF

Nationale Beeldbank

De Nationale Beeldbank, de naam zegt het eigenlijk al, is een Nederlands stockbureau. Buitenlands beeld wordt niet geaccepteerd, tenzij er een directe link is met Nederland of Nederlanders. In het verleden was er geen enkele belemmering om foto's te uploaden, maar dat is tegenwoordig goed veranderd, en terecht als je zag wat er allemaal voor meuk werd geupload. Nu zit er een vakkundig team dat zorgvuldig kijkt naar wat er wordt aangeboden. De database is opgeschoond en alle rommel is ertussenuit gehaald. De nationale Beeldbank is zeker in Nederland een serieuze speler op de markt. De fotograaf wordt in eerste instantie gevraagd 20 foto's te uploaden. Op basis daarvan wordt dan gekeken of je geschikt bent als fotograaf van de Beeldbank.
De verdiensten als fotograaf zijn prima, namelijk 50% van de verkoopprijs. Niet zelden is die verkoopprijs 59 euro, dus is jouw opbrengst 29,50. Kleiner is ook mogelijk, maar met een aantal verkopen in de week is de opbrengst voor mij toch substantieel. Het is veel werk om te uploaden, want in de foto's (tenzij ik ze speciaal voor de Nationale Beeldbank maak, dat komt ook voor) staan de Engelse keywords. Dat betekent dus handmatig bij elke foto alles opnieuw intikken en bedenken. Gewoon werken dus. Het komt regelmatig voor dat men om bepaalde foto's vraagt, zoals personen met smartphones, of logo's van bedrijven. Daar zou bij een ander stockbureau copyrights op staan, maar bij de Nationale Beeldbank worden veel foto's verkocht als editorial, denk aan de Metro die een artikel schrijft over C&A, en daar dan ook het C&A-logo bij wil plaatsen, of een winkelgevel met winkelende mensen etc. Veelzijdigheid dus, leuk om te doen. Ik vind het tenminste erg leuk om van tijd tot tijd een heel andere categorie foto's te maken dan de andere bureaus vragen. Gewoon eens op de markt rondlopen met mooi weer bijvoorbeeld. Dus Nederlandse foto's, maar ook studiofoto's zijn welkom. Wil je rondkijken of je aanmelden? Klik hier voor de Nationale Beeldbank

Fotolia

Fotolia is een beetje vreemd aan het doen. Gedurende langere tijd stond dit bureau qua verdiensten bij mij op de 2e plaats, echter, in 2011 is de opbrengst voor de fotografen tot 2 x aan toe drastisch verlaagd. Er zijn nu verkopen van o.a. 0,24 cent (ook hogere opbrengsten, maar dit was ooit 0,37 cent). Niet erg, als er heel erg veel foto's worden verkocht. Dat is niet zo, ik doe het goed daar, maar met 20 downloads per dag is het een goede dag. Kortom, die verlagingen van de opbrengsten hakken er goed in. En daarmee is Fotolia in de ranking bij mij flink gedaald! Ik ga er nog wel even door, de opbrengst is nog te hoog om ermee te stoppen, maar wanneer dit nog een keer gebeurt dan denk ik bij Fotolia te stoppen. Uploaden is er eenvoudig, en ze zijn niet heel erg streng. Er is ook geen beperking aan de hoeveelheid te uploaden foto's. Wil je ergens beginnen, dan is dit, door de lage drempel, toch een goede site om te beginnen.
De site ligt eruit, de link komt later.

Bigstockphoto

Dit is ook een bureau van het eerste uur. In 2011 is de site overgenomen door Shutterstock. Tot mijn verbazing is hij blijven bestaan, geen idee wat er in de toekomst mee gebeurt. Voor fotografen met een groot portfolio bleek er een verrassing te zijn, als je foto's upload bij Shutterstock, dan worden deze automatisch doorgesluisd naar Bigstockphoto. Dat is voor mij inmiddels een makkie dus. De verdiensten zijn laag, met mijn portfolio van 14.000 foto's verdien ik er ca. 70 dollar in de maand. Maar ach, ik hoef er weinig voor te doen, en in het begin met een klein portfolio had ik toch wel elke maand een paar downloads, voor prijzen vanaf 1 dollar. Dus, als je tijd hebt, gewoon doen, het kost je immers niets om mee te doen.

Graphic Leftovers

Graphic Leftovers is een minder bekend stockbureau, en ik weet nog niet goed wat ik eraan heb. Ze verkopen voornamelijk illustraties, waar ik er gewoon niet zoveel van heb. Naast de illustraties verkopen ze ook foto's. Maar ... ze doen niets met modelreleases, en dus niets met foto's waar herkenbare personen op staan. En dat is een beetje gek. Zouden klanten daar geen gebruik van maken dan? Ik denk dat hun klanten voornamelijk illustraties nodig hebben, en soms een foto meenemen. Wat weer wel een voordeel is is het feit dat je zelf aangeeft wat je voor je foto's wilt hebben. Je krijgt 50% van de verkoop, en ik heb al mijn foto's op 6$ gezet. Dus elke download levert mij 3$ op. Met een aantal per maand ben ik daar toch wel tevreden mee. Uploaden gaat via de site, en lekker snel. Als je zorgt dat je IPTC-data in je foto's staat, dan hoef je er daarna helemaal NIETS meer aan te doen. En kijk, dan vind ik een lagere opbrengst niet zo erg. Dus kijk maar wat je met deze informatie doet?
Royalty-Free Vectors and Images

Depositphotos

Dit is een vrij nieuwe site, die meteen al flitsend van start ging. Een absolute aanrader. Om binnen te komen keuren ze 5 foto's, en ze zijn niet heel moeilijk met de keuring. Doen dus! Wanneer je een normale download hebt, dan verdien je 0,30 cent. Er zijn echter vaak klanten die geen contract hebben, en dat betekent dat ze voor meer geld een foto aanschaffen, waar jij dan ook weer meer voor ontvangt. Hier komt overigens ook het fenomeen "SMS-download" voor, en daar krijg je slechts 0,24 dollarcent voor. Maar dat is gelukkig sterk in de minderheid.
Neem er eens een kijkje, en registreer je.


Canstockphoto

Canstockphoto begon volgens mij in iemands achterkamer, Ene Duncan was actief in het forum, en dat was ook de eigenaar van Canstockphoto. Inmiddels is Canstockphoto volwassen geworden, maar Duncan is volgens mij nog steeds in z'n eentje ;). Uploaden is eenvoudig, en doorzetten naar de database kan zonder alles nog eens in categorieën te zetten, dus heel snel. Het vreemde daar is, ik heb er niet eens zoveel downloads. Maar met regelmaat heb ik daar een Extended Licence verkoop, die meteen zo'n 20 tot 25 dollar oplevert. In ieder geval elke maand de uitbetalingslimiet van 100 dollar, en vaak meer. En elke maand gaat het iets beter, dus er zit nog steeds groei in!

Pixmac

Pixmac zit in Tsjechië. Zij boden indertijd 10 cent voor elke foto die in hun database ging, en dat was snel verdiend. Echter, er waren kleine lettertjes. Ik bleek dat geld eerst terug te moeten verdienen, en daarom is dit het enige bureau waarbij ik in de min sta. Maar, ook dit is een groeiend bureau, ik ben bijna op nul, en dan ga ik verdienen. Uploaden is eenvoudig. Doen dus als je tijd hebt!

Pixmac - stock photos

Algemeenheden

Nog even een paar algemeenheden, die je op sites tegenkomt en waarvan je niet weet wat het is. Een modelrelease heb je nodig voor het uploaden van foto's van personen. Er is een algemeen modelrelease dat door alle bureaus wordt geaccepteerd. Stuur mij een mailtje wanneer je dat wilt ontvangen.
Veel sites spreken over een zgn. partnerprogramma. Dit betekent dat zij de foto's uit hun database ook bij andere bureaus aanbieden. Wanneer je hiermee akkoord gaat, en je gaat op het internet zoeken naar je eigen foto's, dan kan het gebeuren dat je op stocksites terecht komt waar je nog nooit van hebt gehoord. Dat is dan een partner-bureau. Ik vind het altijd aan, ik kan niet inschatten of je je eigen glazen daarmee ingooit, vaak zijn die bureaus wat goedkoper in de verkoop. Footage is nog zoiets, dat zijn videofilms, eenvoudige clips, altijd vanaf statief, en kort, ca. 20 seconden als gemiddelde. Eigenlijk geldt daarvoor hetzelfde als stockfoto's, bij dergelijke opnamen moet je bv. denken aan een rustig strand, kabbelende beekjes etc. etc. Ik heb bij Shutterstock en Istockpohoto ca. 150 van dat soort clips staan, en daar heb ik ook soms een verkoop van (opbrengst per download ca. 15 dollar)

Zo, dan rest mij jullie het wensen van veel succes, en een goede verdienste. En vooral veel plezier met het maken en verkopen van je foto's. Maar je bent gewaarschuwd, het kan zeer verslavend gaan werken. En als je nog vragen hebt, stuur een mailtje naar Ivonne

 

© 2006-2011 www.mijn-eigen-website.nl